GEDRAG EN OPVOEDING VAN JE KAT TIJDENS DE EERSTE DAGEN

21-04-2018

Uw kitten is eindelijk thuis. Joepie !

Maar vergeet niet dat het voor hem een hele verandering is. Hij is gescheiden van zijn moeder en zijn broertjes en zusjes en moet nu een volledig nieuwe omgeving ontdekken : een ander huis, tuin, kinderen, dieren, geuren, geluiden...

EEN ECHTE UITDAGING

Het is niet zinvol om te proberen uw kat dingen aan te leren! De kat is hiervoor veel te onafhankelijk en verdraagt geen dwang. In het beste geval kan je wat goede manieren bijbrengen. Het is vooral door zijn levenswijze te begrijpen en te aanvaarden dat jullie beste vrienden zullen worden.

De eerste maanden van zijn jonge leven vormen een belangrijke periode.

Uw kitten ontdekt en leert volop. Hoe meer fijne ervaringen hij opdoet, hoe evenwichtiger uw kat zich zal gedragen.

ZIJN TERRITORIUM

Uw kitten gaat snel zijn territorium afbakenen, door te krabben en door met de wangen tegen de hoeken van de meubels of de deurlijsten te wrijven. De aanwezigheid van krabpalen vermindert de kans op markeringen op het behangpapier of lederen zetels.

Als u van plan bent om uw kitten buiten te laten, dan wacht u hier best nog een drietal weken mee. Hij zal zich eerst dichtbij het huis wagen en zich regelmatig binnen komen verstoppen om dan geleidelijk aan meer zelfverzekerd verder op verkenning te gaan.

DE EERSTE ONTMOETINGEN

Alle nieuwe contacten kunnen uw kat bang maken als ze te brutaal of te geforceerd zijn. Bij voorkeur laat men de kat het initiatief nemen. Laat de kat zelf naar de verschillende familieleden en vrienden gaan. Deze contacten gebeuren dikwijls al spelend.

U moet snel zorgen dat uw kat andere dieren ontmoet. Indien zij jong zijn zoals hem, zullen ze snel speelkameraadjes worden. Indien het om oudere dieren gaat, laat deze dan de situatie controleren. Zij hebben eerder de neiging om zich moederlijk te gedragen.

HET SPEL, DE BASIS VAN DE OPVOEDING

De kat is van nature een grote speelvogel, het speelgoed is zijn prooi. Het verstoppertje spelen zal zich afwisselen met achtervolgingen of met voetbal spelen. Alles wat rolt of springt op de grond of alles wat slingert zal hem interesseren. Deze spelletjes zijn onmisbaar voor uw kitten, voor zijn evenwicht en zijn fysieke en mentale ontwikkeling.

Door het spel zal uw kitten zijn krachten, zijn brutaliteit en zijn reacties leren te doseren. Zo kan er een goede verstandhouding ontstaan met de familie, de kinderen, de vrienden en andere dieren.

Als uw kitten u teveel bijt 'om te spelen', stop dan het spel en ga van hem weg : dat is voor hem de ergste straf en hij zal de boodschap zeer snel begrijpen!

ZINDELIJKHEID

De kat is van nature een proper dier en hij zal instinctief de kattenbak vanaf de eerste dagen gebruiken.

Maar u moet voor een goed gebruik enkele regels respecteren: de bak moet in een toegankelijke ruimte staan, rustig en ver van slaap- en eetplaatsen en er moeten voldoende bakken aanwezig zijn (indien het huis groot is of bij meerdere verdiepingen: voorzie 2 kattenbakken). Reinig regelmatig de kattenbakvulling (dagelijks verwijderen van ontlasting en wekelijks de volledige vulling). Gebruik geen geparfumeerde kattenbakvulling.

OP VERPLAATSING

Het transportbakje is noodzakelijk voor dierenartsenbezoeken of voor weekendjes en vakanties weg. Om te zorgen dat dit niet elke keer een kwelling wordt, maakt u best uw kat hieraan gewoon dmv korte uitstapjes.

Een tip om gemakkelijker aan het transportbakje te wennen : plaats in het bakje een kledingstuk doordrongen van uw geur, dat eerst op de rustplaatsen van uw kat gelegen heeft. Zo zal het transportbakje geen stress meer veroorzaken maar zal het een plaats zijn waar de kat zich veilig voelt en zich kan verschuilen.