Mondvuil

Mondvuil komt vooral voor bij slangen, maar wordt ook wel gebruikt als benaming voor een stomatitis bij hagedis-achtigen,zoals de groene leguaan. Meestal is stress de onderliggende oorzaak en kan gaan van een te klein terraruim ,een te lage temperatuur , een te hoge vochtigheid of een slechte voeding.

Karakteristiek is een beslag van kaasachtig, necrotisch materiaal langs de tandenrijeri.Bij druk onder de ogen en op de kaaktakken komt etter te voorschijn. CompIicaties kunnen ontstaan doordat necrotisch materiaal wordt ingeslikt (gastritis en enteritis) of ingeademd (pneumonie) .De dieren hebben pijn en daardoor een slechte eetlust en gaan zelfs verhongeren.In zulke gevallen worden de dieren in leven gehouden door dwangvoeding te geven.De bek wordt voorzichtig gereinigd met een lichtzure oplossing en dagelijks wordt ook antibiotica verstrekt.

Preventie: Drinkbak goed huishoudelijk schoonmaken (afwassen) en volledig laten drogen. Pas water verstrekken als de dieren er behoefte aan hebben. Daarna waterbak weer afwassen en droog laten staan tot volgend gebruik.

Eventueel ook verstrekken van aangezuurd water (zie boven) in de waterbak. + goede reiniging (niet bij cementen of gemetselde constructies -lossen op in zuur)

Bij hagedissen (vooral leguanen) géén zand als bodembedekking gebruiken (Potstal met ophoping van ziektekiemen + beschadiging van het slijmvlies door de scherpe korreltjes)